Métiers d'art 2021/22

In the maisons d’art ateliers

The Métiers d’art bring together several hundreds embroiderers, feather workers, paruriers, goldsmiths, pleaters, shoemakers, hatters, milliners, glove makers as well as tanners. Under the impetus of virginie viard, the set of savoir-faire perpetuated and constantly reinvented by these artisans contributes to rendering each creation an exceptional piece.

Atelier Montex
massaro
Goossens
Lemarié
Maison Michel
lesage
LES ATELIERS LOGNON

ATELIER MONTEX,

embroiderer since 1939

Combining ancestral traditions with contemporary creation, this is the magic of the Montex embroidery atelier.

Meer lezen

De combinatie van voorouderlijke tradities met hedendaagse creaties, dit is de magie van het borduuratelier Montex. De verfijnde, moderne en kostbare motieven die bijdragen aan het verfraaien van de CHANEL collecties zijn allemaal gemaakt met naaldwerk, een Lunéville-haaknaald of met de Cornely, een eeuwenoude borduurmachine die met de hand wordt geleid. Montex trad in 2011 toe tot de Métiers d'art van CHANEL.

close

Caroline de maigret

Atelier montex

Bekijk de film

MASSARO,

shoemaker since 1894

From carving the last to sewing the upper to the sole, the shoes by Massaro for CHANEL are entirely handmade, in a perpetual search for elegance and comfort.

Meer lezen

Van het snijden van de leest tot het naaien van het bovenwerk aan de zool, de schoenen van Massaro voor CHANEL zijn volledig handgemaakt, in een voortdurende zoektocht naar elegantie en comfort. De samenwerking tussen CHANEL en Massaro begon in 1957 met de emblematische tweekleurige schoen van Gabrielle Chanel en is sindsdien bij elke show gebleven. Massaro trad in 2002 toe tot de Métiers d'art van CHANEL.

close

Abd al malik

Massaro

Bekijk de film

Goossens,

goldsmith since 1950

Precise gestures, meticulous workmanship, accurate proportions, perfecting the object... Robert Goossens’ technical skills evolved between sculpture and goldsmithing,

Meer lezen

Nauwkeurige gebaren, nauwgezet vakmanschap, goede verhoudingen, perfectie van het object... De technische vaardigheden van Robert Goossens ontwikkelden zich tussen beeldhouwkunst en goudsmeden vanaf 1954, toen hij Byzantijnse sieraden opnieuw creëerde samen met Gabrielle Chanel, en later toen hij een deel van het meubilair voor haar appartement ontwierp op 31 rue Cambon. Maison Goossens zet het erfgoed van zijn oprichter voort en blijft vandaag de dag inspelen op de verbeelding van CHANEL. Goossens trad in 2005 toe tot de Métiers d'Art van CHANEL.

close

pharrell williams

Goossens

Bekijk de film

LEMARIÉ,

plumassier depuis 1880 et parurier floral

Since the 1960s, CHANEL’s emblematic camellias - like all of Lemarié’s floral ornaments - have been hand assembled petal by petal.

Meer lezen

Sinds de jaren zestig worden de emblematische camelia's van CHANEL - net als alle bloemenornamenten van Lemarié - bloemblaadje voor bloemblad met de hand samengevoegd. In de volledig tochtvrije ateliers van le19M worden armenvol veren stuk voor stuk gesorteerd, vervolgens gekamd, gekruld of gladgestreken, gelijmd of zelfs geweven. Lemarié, een onmisbare partner van CHANEL voor haar collecties, blinkt ook uit in couture-naaiwerk en creëert opmerkelijke inlegsels, volants, smokwerk en plooien. Lemarié trad in 1996 toe tot de Métiers d'art van CHANEL.

close

Sofia coppola

lemarié

Bekijk de film

maison michel,

hatter and milliner since 1936

Heir to a savoir-faire established in Paris since the 14TH century, Maison Michel preserves and hands down the secrets of hat making.

Meer lezen

Maison Michel, erfgenaam van een savoir-faire gevestigd in Parijs sinds de 14e eeuw, bewaart en geeft de geheimen van het maken van hoeden door. In de le19M-ateliers worden bollen en randen met de hand gemaakt op 3.000 lindehouten mallen voordat ze door de hoedenmakers van het Huis worden verfraaid met vlechtwerk, bloemen, veren en andere versieringen. Maison Michel trad in 1997 toe tot de Métiers d'art van CHANEL. De platte strohoeden, sluiers, petten en baretten evolueren volgens de CHANEL-codes en worden gebruikt om elke collectie te verfraaien.

close

Sébastien Tellier

Maison michel

Bekijk de film

Lesage,

EMBROIDERER SINCE 1924 AND TWEED MAKER

A creative legend which has collaborated with the greatest couturiers, Lesage designs and embroiders sumptuous patterns.

Meer lezen

Maison Lesage, een creatieve legende die heeft samengewerkt met de grootste couturiers, ontwerpt en borduurt weelderige patronen. Sinds 1996 vindt het ook de tweed, zo belangrijk voor CHANEL, opnieuw uit, door wollen garens te mengen met de meest onverwachte materialen. Lesage is sinds 1983 partner van CHANEL en trad in 2002 toe tot de CHANEL Métiers d'art en zet deze vruchtbare creatieve dialoog voort onder leiding van Virginie Viard. Bij le19M brengt Lesage zijn ateliers, zijn unieke collectie stalen en zijn school samen waar borduursters de geheimen van hun savoir-faire doorgeven aan de jongere generaties.

close

Lyna khoudri

Lesage

Bekijk de film

LES ATELIERS LOGNON,

pleater since 1853

Knife, flat, sunray, Watteau or peacock... Lognon has more than 3,000 Kraft cardboard pleat moulds that look like origami.

Meer lezen

Lagen, plat, zonnestraal, Watteau of pauw... Lognon heeft meer dan 3.000 Kraft-kartonnen plooivormen die op origami lijken. Sommige zijn meer dan honderd jaar oud; andere zijn net gemaakt - omdat de ambachtslieden uit Lognon voortdurend op zoek zijn naar nieuwe plooien, met name voor Studio de création de CHANEL. Vorm en beweging geven aan de meest uiteenlopende stoffen is een virtuoze vaardigheid, een perfect gesynchroniseerde vierhandige operatie die fysieke kracht, extreme nauwgezetheid, ervaring en deskundige kennis van de specifieke kenmerken van het textiel vereist. Lognon trad in 2013 toe tot Lemarié en de Métiers d'art van CHANEL.

close

Carole bouquet

Les Ateliers lognon

Bekijk de film

All Looks

De campagne van de collectie

Ontdek meer in de boutiques

Recommended retail price. Actual price may vary. For legal information please klik hier