De video begint met het logo van CHANEL Haute Joaillerie, dan wordt de titel van de video “N°5 collectie Het cijfer” getoond. De stukken, geïnspireerd door Mademoiselles favoriete cijfer, verschijnen één voor één. Ze worden eerst in hun geheel getoond terwijl ze ronddraaien: een ring, een armband, een broche, en dan een paar oorbellen. De camera zoomt vervolgens in op deze sieraadstukken om de stenen en motieven te tonen om de sieraden meer in detail te laten zien. Vooral het cijfer 5, ontworpen in een waardevol metaal en bezet met diamanten, wordt duidelijk getoond. De video eindigt met het logo van CHANEL Haute Joaillerie.

Het cijfer

“Het cijfer vijf is een mysterie. En dat is juist zijn magie.”

—Patrice Leguéreau

Ring N°5 Haute Joaillerie-collectie - Het cijfer

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van N°5 kruisen Haute Joaillerie en parfum elkaar voor de allereerste keer — twee sterren van het CHANEL universum, voorgoed verenigd onder eenzelfde ongrijpbaar getal. “Toen ik aan deze collectie begon, ben ik uitgegaan van het grafische cijfer vijf”, aldus Patrice Leguéreau, directeur van de Fine Jewelry Creation Studio. “In plaats van met potlood in mijn schetsboek te tekenen, ging ik te werk met een grote kwast en zwarte verf om het getal met energieke streken op papier te zetten.”

Broche N°5 Haute Joaillerie-collectie - Het cijfer

Op 5 mei 1921 lanceerde Gabrielle Chanel een parfum dat ze N°5 noemde. En hoewel velen deze benaming in vraag stelden, beschouwde Mademoiselle N°5 als een benaming die geen vertaling behoeft, en tegelijkertijd toch een universele betekenis uitdrukt: in de numerologie staat het cijfer vijf immers voor vrijheid. Een smaragd-geslepen steen van 5,21 karaat, vormgegeven als een glinsterende stop, bleek perfect geknipt voor de lancering van N°5 in 2021. “Ik wilde niet alleen het parfum vertalen, maar ook het verhaal van N°5 weergeven in de Haute Joaillerie,”zegt Patrice Leguéreau, “door een unieke vormgeving van het legendarische getal en haar verschillende uitingsvormen door de hele collectie te trekken.”

Collection N°5 Het cijfer

Een film over de Savoir-faire: Het cijfer

De video begint met het logo van CHANEL Haute Joaillerie, gevolgd door de titel van de video “N°5 collectie Het cijfer”. Patrice Leguéreau, directeur van de CHANEL Fine Jewelry Creative Studio, ruikt het N°5-parfum om zich onder te dompelen in zijn geuren en de N°5-collectie te creëren. Druppels parfum en verf worden gemixt op een blad wit papier om Gabrielle Chanels favoriete cijfer te vormen en het 100-jarig bestaan te vieren van CHANEL’s iconische parfum. De video eindigt met het logo van CHANEL Haute Joaillerie.

Qua vorm omvat het cijfer vijf een wereld van tegenstellingen: een gedurfde, geometrische bovenkant op een lome lusvormige basis, die ruimte biedt voor speelse interpretaties. Het iconische symbool wordt in de Haute Joaillerie op ambachtelijke wijze en met uitzonderlijk vakmanschap vormgegeven zodat het zich ontplooit tot een vederlichte creatie, naar het beeld van de soepelheid van een lint. Als eerbetoon, maar ook met het geluk voor ogen, heeft Patrice Leguéreau het mystieke getal in vijf Haute Joaillerie motieven verwerkt, waarin de spirit van het non-conformisme weerklinkt.